Baasis blijft zich ontwikkelen met nieuwbouw en burgerschapsonderwijs

burgerschapsonderwijs - Stichting Baasis

De scholen en organisatie van Stichting Baasis staan er goed voor: een voldoende van de Onderwijsinspectie, een goede naam op de arbeidsmarkt en de financiën zijn keurig op orde. Dat concludeerden de Raad van Toezicht (RvT) en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) in september 2023 tijdens een gezamenlijk overleg. ‘Zowel de RvT als de GMR kijkt positief terug op het constructieve overleg’, zegt Rvt-voorzitter Karel van Vugt.

Beide partijen willen vooral inzetten op het blijven verbeteren van het onderwijs. Zo is er altijd aandacht voor reken- en taalonderwijs, maar ook voor bijvoorbeeld burgerschapsonderwijs. ‘Het is belangrijk dat kinderen mondig zijn als ze de basisschool verlaten, dat ze weten wat er speelt in de maatschappij en dat ze snappen dat niet ieder kind hetzelfde is’, zegt Van Vugt. ‘Cruciaal daarbij is dat de burgerschapslessen toegespitst worden op de leeftijd van de kinderen.’ Met dit burgerschapsonderwijs geeft Stichting Baasis gehoor aan de wens van het Ministerie van Onderwijs.

Hoe omgaan met sociale media
De rol van sociale media is een onderwerp dat volgens Van Vugt aandacht verdient. ‘Zeker in de bovenbouw hebben kinderen een mobiel en dus toegang tot heel veel informatie, van over de hele wereld. Wat moet je wel of niet geloven? Wat doe je tegen online pesten? Het is belangrijk om daar met de leerlingen het gesprek over aan te gaan.’ Deze aandachtspunten komen terug in het strategisch beleidsplan dat voor de komende vier jaar door Baasis is opgesteld.

Nieuwbouwprojecten
Belangrijk voor de ambities van Stichting Baasis zijn de drie nieuwbouwprojecten die de komende jaren gepland staan. ‘Een nieuw schoolgebouw is dé kans om de omgeving helemaal aan te laten sluiten op de onderwijsfilosofie. Dat werkt prettig voor de leerkrachten en geeft leerlingen letterlijk de juiste ruimte om zich te ontwikkelen.’

Go
ede naam op arbeidsmarkt
Naast dat het financieel goed gaat, heeft Stichting Baasis ook een goede naam op de arbeidsmarkt. Volgens Van Vugt kennen de scholen nu geen personeelstekorten. ‘Alle directeursposities zijn bezet, we hebben geen moeite om andere vacatures snel in te vullen en we krijgen veel stageverzoeken. Daar zijn we heel blij mee.’

De RvT en de GMR van Stichting Baasis komen twee keer per jaar bij elkaar om te bespreken hoe Stichting Baasis ervoor staat. Aan bod komen onder meer het beleid en de verbeterpunten. De RvT bestaat uit zes personen en heeft een controlerende en adviserende taak. De leden komen zes keer per jaar bij elkaar, waar ze samen met de directeur-bestuurder van Stichting Baasis de agenda opstellen. Ook brengt de RvT regelmatig werkbezoeken aan de scholen. De GMR heeft dertien leden (ouders en personeelsleden) en praat met het schoolbestuur mee over beleidsmatige zaken.